top of page

'Winterkamperen, is toch veel te koud?', en nog meer vooroordelen

  • Foto van schrijver: Gré
    Gré
  • 20 nov 2024
  • 4 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 18 dec 2024

Drie weken geleden zat ik met vriendinnen te eten en kwam het onderwerp winterkamperen op tafel. Met de sleurhut de sneeuw in—een idee dat bij velen gemengde reacties oproept. 'Kou, ongemak, krapte en gedoe', somde iemand op. Vooroordelen die ik inmiddels maar al te goed ken. Maar zijn die eigenlijk wel terecht? En het is gek eigenlijk, want ik denk juist alleen maar aan warm, knus, gezellig en luxe..... Als heuse winterkampeerfan ben ik er natuurlijk om deze vooroordelen te ontkrachten. In dit blog lees je waarom kamperen met een caravan in de winter net zo comfortabel kan zijn als overnachten in een appartement of hotel. Ik neem je mee met een aantal vooroordelen die ik in de afgelopen maanden heb gehoord.

Samen in de caravan
'Winterkamperen? Oh jakkes, het is toch superkoud in de sneeuw in de caravan?'

Laat ik direct maar beginnen met het meest genoemde vooroordeel dat het in een caravan koud is, zeker in de winter. En laat ik die dan ook direct ontkrachten; dit is zeker niet waar. Voordat je met een normale caravan de kou op zoekt, moet je wel even checken of hij voldoet aan 'de eisen'. Is hij voldoende geïsoleerd, heeft hij ringverwarming, werkt de kachel en heeft hij een extra lang schoorsteentje op het dak? Als je overal een vinkje kunt zetten, dan is het prima warm te houden in de caravan. Met een beetje voorbereiding – zoals het zorgen voor voldoende gas en het plaatsen van een wintervoortent – kun je net zo comfortabel slapen als in een luxe appartement. Wij komen vaak rond een uur of 11 aan in de avond en ja dan is het koud.... We leggen de kleinste in bed met wat extra dekens, zetten de verwarming aan en na tien minuten halen we de eerste dekens er weer af. Vanaf dat moment is het prima op temperatuur. We laten de vloerverwarming (matje) altijd aanstaan als wij op de piste zijn, dus ook bij terugkomst is het een prima temperatuur.

'Pff, het lijkt mij enorm krap in de caravan / je hebt geen luxe.'

Veel mensen denken dat een appartement in een skigebied luxer is dan een caravan, maar dat hoeft helemaal niet waar te zijn! In een goed uitgeruste (winter)caravan heb je alles wat je nodig hebt: een keuken, comfortabele bedden en zelfs een kleine badkamer. En het leuke is, het is helemaal van jezelf. Je voelt je er dus sowieso in thuis. Hoewel het kleiner is dan een appartement, is het vaak een kwestie van slimme inrichting. Caravans zijn ontworpen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten, met opbergruimte onder de banken, uitklapbare tafels en compacte keukens. Bovendien kun je de voortent gebruiken om ook spullen te plaatsen. Wij hebben in de voortent de schoenen (geen skischoenen!), jassen, rugbeschermers, helmen en extra drinken staan. Minimalisme is de sleutel, maar dat betekent niet dat je comfort hoeft in te boeten.


Wij maken overigens zelf geen gebruik van onze eigen 'badkamer' (ruimte met wc en douchekop), maar gaan altijd naar het (luxe) sanitairgebouw. Veel wintercampings bieden namelijk veel luxe zoals een zwembad of welness.

'Na een natte ski-dag, krijg je de kleren toch nooit weer droog?'

Wintercampings zijn speciaal ingericht voor koude omstandigheden en bieden voorzieningen zoals verwarmde sanitair-gebouwen en droogruimtes voor je ski- of snowboarduitrusting. En hoewel ik mijn -dure- kleding en ski's in Nederland niet zo snel onbeheerd achter zou laten, is er hier geen enkele gedachte dat dit weleens verkeerd gaat aflopen. Iedereen zit in 'hetzelfde schuitje' en niemand neemt een ander z'n spullen mee.


Nu is het ook zo dat doordat wij een seizoenskaart hebben, wij minder snel de piste opgaan bij veel regen of sneeuw. Wij kiezen er dan ook weleens voor om na de lunch te stoppen en lekker naar het zwembad of de welness te gaan. Hierdoor overkomt het ons dus ook niet zo vaak dat we natte kleding hebben. Heb je een 6daagse pas, dan kan ik mij voorstellen dat je alle uren mee wilt pakken en dus zelfs in de regen de piste op gaat.

'Het lijkt mij zo'n gedoe!'

Het lijkt mij zo'n gedoe, zei vorige week nog een vriendin tegen mij. En dan denk ik 'huh'.... Eigenlijk kan ik dan alleen met verbazing kijken, want ik zie het juist als tegenovergestelde. Als wij niet gaan winterkamperen, dan gaan wij 5/6 keer richting de alpen en elke keer ergens anders heen. Hoewel ik dat ook fantastisch vind, is dat voor mij veel meer gedoe en geregel, maar misschien ben ik te gekleurd hierin. Ik zal je laten zien hoe ik denk:

  • Er hoeft maar 1 keer een reis geboekte te worden, in plaats van 5/6 keer apart.

  • Ik hoef maar 1 keer mijn (grote) tas in te pakken. Elke volgende keer zijn het alleen de basis kleren, de rest blijft in de caravan liggen.

  • We hoeven geen skipassen te kopen, we hebben een seizoenkaart.

  • We komen aan en gaan wanneer we willen.

  • Er zit een winkel (incl. bakker), ski-opbergruimte, fijn sanitair, luxe restaurant, welness, zwembad (binnen en buiten) en indoor speelhuis bij ons op de camping, dus we hoeven na het skiën nergens anders meer heen.

  • Als de kleren nat zijn, breng ik ze naar het drooghok en de dag erna is alles weer droog.

  • Mocht de caravan deels ingesneeuwd zijn, dan pak je de schep (ligt onder de caravan), je schept 4 keer en je kunt erin....


Kortom nul gedoe! Maar ho, ik begrijp: als je geen kampeerder bent, je niet van auto rijden houdt, het skiën leuk vindt maar niet geweldig, dan kan ik mij indenken dat je denkt 'wat een gedoe!'. Wij zijn in basis ook wel erg gemakkelijk, zien niet zo snel beren op de weg en houden simpelweg enorm van skiën.


Denk je er nog steeds hetzelfde over?

Dan is het aan mij de taak om hier vaker en meer over te schrijven:). Had jij ook vooroordelen en heb ik hier een paar van weg kunnen nemen? Laat het mij weten in de opmerkingen hieronder!


Veel liefs,

Gré

4 commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Gré
Gré
23 nov. 2024

De caravan kan dat wel aan. Je moet er wel voor zorgen dat je ‘schoorsteentje’ verlengd is, zodat de sneeuw en het smeltwater er niet in valt.

Bij ons gaat niemand het eraf halen iig. Vorig jaar hebben wij hier helemaal geen hinder van gehad. Belangrijker is je voortent. Het moet wel een wintertent zijn.

J'aime

Invité
22 nov. 2024

Hoe doe je dat als er veel sneeuw op je dak ligt en je bent er niet? Is er dan iemand op de camping die dat eraf haalt of moet je zelf heen en weer rijden? Mij lijkt het super om de caravan eens een winter daar te "parkeren" maar maak me druk om bovenstaande.

J'aime

Invité
22 nov. 2024
Noté 5 étoiles sur 5.

Ok ok, ik was een van de ‚tegenstanders‘ maar als ik de uitrusting van jullie camping hoor, heb je mij aardig overtuigd. ( mocht ik er niet al wonen😅, maar hé, we kunnen een keer een ruil doen! )

J'aime
Gré
Gré
23 nov. 2024
En réponse à

Deal! Ruilen we een weekje:)

J'aime

© 2024 by Mee met Gré. 

bottom of page