top of page

Hoe werkt een pistekaart?

  • Foto van schrijver: Gré
    Gré
  • 13 jan
  • 3 minuten om te lezen

Op mijn Instagram account zijn in de afgelopen maanden best wat mensen geweest die mij vroegen of ik uit kon leggen hoe een pistekaart nu eigenlijk werkt. ‘Ik kies toch gewoon een bekend skigebied, zoek op de populaire hotelsites en kies de accommodatie die de beste prijs heeft?’. Het oogt zo simpel, vooral als je als beginner nog niet eerder op wintersport bent geweest.


Maar in werkelijkheid moet je dan best veel geluk hebben dat je daadwerkelijk een goed beginnersgebied hebt. En als je ook nog eens een accommodatie aan de piste hebt geboekt (immers, lekker makkelijk!), dan hoop ik ook voor je dat het een blauwe piste is en niet een rode of zwarte.


Naarmate je vaker op ski’s staat, doen de kleuren van de pistes er niet zoveel meer toe en let je er zelfs niet eens meer op. Sinds Lute (nu 6 jaar) goed de bergen af komt, is dit voor ons ook niet meer zo spannend. Hij gaat prima mee van de rode pistes en als het moet (!) zou zwart met buckels ook prima zijn. Gelukkig heb je met zwart vaak ook wel een andere optie, dus het ‘moeten’ komt eigenlijk nooit voor. Als wij een accommodatie aan de piste zoeken, of wanneer wij een route uitstippelen, dan wordt er geen rekening meer gehouden met louter blauwe pistes.

Gré leest een pistekaart op de piste

De laatste tijd heb ik mij behoorlijk verdiept in beginnende skiërs, omdat ik een e-book ‘skiën voor beginners’ heb geschreven. Hierbij is een van mijn conclusies dat beginners in (veel) mindere mate gebruikmaken van de pistekaart. Logisch, want je hebt wellicht geen flauw idee waar je op moet letten.


In deze blog zal ik uitleggen wat er nu precies op die pistekaart te zien is:


Moeilijkheidsgraad

De moeilijkheidsgraad van de pistes wordt aangegeven met kleurcodes. Blauw staat voor makkelijke pistes, ideaal voor beginners. Rood betekent dat de piste wat moeilijker is en beter geschikt voor gevorderde skiërs. Zwarte pistes zijn de moeilijkste en alleen bedoeld voor ervaren skiërs. In Frankrijk heb je daarnaast nog groene pistes; die zijn iets gemakkelijker dan blauw en echt geschikt voor kleinere kinderen en beginners. De meer ervaren skiërs zullen zeggen: ‘pfff groen is prikken’. Tot slot heb je nog de ski-routes: dit zijn ongeprepareerde pistes die uiteindelijk wel weer bij de liften of op pistes uitkomen. Deze pistes worden met rode ruitvormige bordjes weergeven.


Skiliften

Op de kaart zie je ook de skiliften. Deze worden aangeduid met symbolen. De meest bekende zijn de stoeltjeslift, de gondel, sleeplift. Een stoeltjeslift wordt weergeven met een zittend poppetje in een gekke beugel (met daarvoor vaak een nummer wat slaat op het aantal stoeltjes naast elkaar), een gondel wordt weergeven als een hangend hokje met een raam en de aloude en overbekende sleeplift kan niemand ontgaan, dat is een skiër die aan een touw meegesleept wordt. In sommige gebieden heb je nog een lopende band, een touwlift, 2s/3s lift (gondel voor heel veel personen) of een trein.


Elke lift heeft een naam, zodat je op de piste ook weet waar welke lift is. Op de meeste kaarten is onderaan en bovenaan de lift de hoogte te zien. Deze hoogtemeters zijn -mijn inziens- niet belangrijk om te weten, ik kijk hier puur uit interesse naar. Het is natuurlijk wel zo dat hoe hoger het gebied is, hoe sneeuwzekerder het in beginsel is.


Voorzieningen

Naast de pistes en liften toont een pistekaart ook andere belangrijke voorzieningen zoals restaurants, skischolen, rodelbanen, snow- & funparks, skibushaltes, langlaufloipes en wandelroutes (en voor de jongere generatie, soms ook de Wifi hotspots).


Vervoer

Qua vervoer is het fijn dat de parkeerplaatsen op de kaart staan en dus de locaties waar de bus of trein stopt.



Waar let ik op?

Als ik me oriënteer op een -voor mij- onbekend gebied, dan zijn er een aantal zaken die ik als eerste bekijk op de skikaart:

  • Hoeveel km heeft het gebied?

  • Kan ik een rondje maken of kan ik alleen (zigzaggend) van de ene naar de andere kant?

  • Zijn er snowparks (ivm de kinderen) en zo ja, waar?

  • Hoe hoog is het gebied?


Een beginner zou juist op andere dingen moeten letten, namelijk:

  • Hoeveel blauwe pistes heeft het gebied?

  • Kan ik met deze blauwe pistes een rondje maken?

  • Indien accommodatie aan de piste gewenst is: is dit een blauwe piste?

  • Indien verder weg met accommodatie: bij welke lift kan ik het beste starten?

  • Indien met kinderen: waar is een kinderland?


Het goed begrijpen van de pistekaart gaat in je voordeel werken, zodra je op de berg staat. Je bent minder onzeker als het gaat om het pakken van een andere berg dan de berg die je steeds al doet/hebt gedaan. Op wintersport.nl kun je alle skikaarten van alle gebieden vinden.


Tip: indien je met een meer ervaren skiër op pad bent, vraag dan of die persoon even een route vooraf bekijkt, zodat hij/zij in kan schatten of het een goede piste is.


Liefs,

Gré



2 commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
Karin
15 janv.
Noté 5 étoiles sur 5.

Hoi Gre, wat leuk jouw site. Jou uitleg over de pistekaart was ik al lang naar op zoek. Ik snapte er niks van en durfde eigenlijk niemand te vragen. Dankjewel!!

J'aime

Invité
13 janv.
Noté 5 étoiles sur 5.

Nuttig! Nooit zo over nagedacht 👍🏻

J'aime

© 2024 by Mee met Gré. 

bottom of page